Popularne posty

Agu w kuchni: szybka tarta z łososiem, mozzarella i pomidorami wg Pascala

sobota, 11 sierpnia 2012

Ostatnio Lidl bardzo głośno reklamuje Pascala i Okrasę. W gazetkach i na stronie kuchnialidla.pl są dostępne są ich przepisy. Za nami bardzo długo chodziła Pascalowa tarta i dziś się w końcu za nią zabraliśmy. Było to nie lada wyzwanie ponieważ nasz piekarnik pozostawia wieeele do życzenia i naprawdę ciężko upiec w nim cokolwiek. Niestety, przez 6 lat mieszkania w Szczecinie, kilku przeprowadzkach, nie mam szczęścia do mieszkań z dobrze wyposażonymi kuchniami, w szczególności w piekarniki właśnie...:(

 No, ale spróbowaliśmy i nawet coś z tego wyszło. Tarta spędziła w piekarniku dwa razy więcej czasu niż powinna, lekko się z kilku stron przypiekła, ale koniec końców wyszło pysznie. Może nie prezentuje się tak pięknie jak w wydaniu Pascala, ale smakuje nam obojgu i już połowy blachy nie ma. ;)


        SKŁADNIKI:
  • 200g ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 100ml śmietany 30%
  • 2 pomidory, sparzone, bez skórki, obowiązkowo bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę
  • 150g łososia wędzonego
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • dwa opakowania mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka by rozwałkować ciasto
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone)


SPOSÓB WYKONANIA:

Przygotowujemy  pomidory. Parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę usuwając gniazda. Odstawiamy na bok. Przygotowujemy miskę. Wbijamy jaja, dodajemy śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Uważajcie z solą bo łosoś jest słony. Formę do ciasta smarujemy masłem. Schłodzone ciasto francuskie wałkujemy na blacie z obu stron posypanym mąką. Ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy formę ciastem, starannie dociskając je do brzegów i dna. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Odcinamy wystające brzegi ciasta. Możemy formę wstawić do lodówki bądź zamrażalnika by uzyskać lepszy efekt (ja tego nie robiłam). Na cieście wykładamy łososia na przemian z mozzarella pokrojoną w paski. Następnie dodajemy pomidory i zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Dodajemy parę listków bazylii. 

Zaleca się pieczenie w temperaturze 160C z termoobiegiem lub 180C w przypadku góra-dół, przez około 25min, tak by śmietana i jajka się ścięły. My piekliśmy prawie godzinę gdyż nasz piekarnik posiada jedynie regulację temperatury od 1-8 (wtf?:D) i nie ma żadnych dodatkowych opcji. Poza tym piecze nie równo! :D



Smakowało i mam ochotę na więcej. Jutro wersja z pieczarkami, na prawdziwym cieście. ;> Zobaczymy czy piekarnik podoła. :D


A teraz zabieram się za swoje ciuchy, których jest zdecydowanie za dużo i wystają z każdego kąta. Dokupiłam sobie kartony i muszę to wszystko przeorganizować. Później postaram się dodać jeszcze recenzję cieni w kremie od Essence. Można je dostać teraz w fajnych cenach więc być może wpis komuś pomoże. :)

Pozdrawiam!
Agu



Nie zapomnij zajrzeć na:



Zobacz także:

71 komentarze

  1. wygląda i pewnie smakuje przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Alieneczka, beautyhairandfashion, martu0x cieszę się bo była robiona naprawdę z ciężkim sercem! ;)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie! :) Wpadam na obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już myśleliśmy, że nie wyjdzie bo środek za cholerę nie chciał się ściąć;) ale warto było się pomęczyć:D smakuje naprawdę nieźle! i mówię to ja, która za łososiem nie przepada:D
      zapraszam! ;) jest jeszcze pół :D

      Usuń
    2. A ja łososia uwielbiam w każdej postaci! Szczególnie pieczonego przez mojego (mam nadzieję) przyszłego teścia i wędzonego z sosem koperkowym, mojej mamy. Palce lizać! :)

      Usuń
    3. ja za rybami ogólnie średnio, zapachu nie lubię :) a wiem, że zdrowe i powinno się jeść często :> ale nie umiem się przekonać

      Usuń
  4. Wygląda cudnie!
    Już wiem co zrobię w najbliższym czasie na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej ale pyszności, powiem szczerze, że nigdy nie jadłam jeszcze tarty :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wera, ja wczoraj pierwszy raz ;> choć to i tak nie do końca prawdziwa tarta bo spód nie taki jak trzeba;)

      Usuń
  6. wygląda i zapewne smakuje wspaniale- wszystkie składniki ubóstwiam:) brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za łososiem to tak średnio, ale w tym połączeniu do gustu mi przypadł ;)

      Usuń
  7. mniam zrobilas mi apetytu, ide cos zjesc :D uwielbiam łososia i wszystko co z nim zwiazane :)

    u mnie nowy wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja zupełnie na odwrót :D ale tutaj łosoś smakował mi wyjątkowo ;>

      Usuń
  8. wygląda FANTASTYCZNIE! i na pewno tak tez smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :D bo w pewnym momencie jak zerkałam do piekarnika, byłam przekonana, że się nie upiecze...ale na szczęście się udało!

      Usuń
  9. Wygląda niesamowicie przepysznie, mimo że nie znoszę łososia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wielką fanką nie jestem, ale tu się komponuje znakomicie :)

      Usuń
  10. Cudownie wygląda, i chociaż ryby nie należą do moich ulubionych pokarmów, chyba zrobię tę tartę. Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to witaj w klubie, też średnio lubię ryby ;)

      Usuń
  11. mniam ale ucztę mieliście. Mi tym razem udało się znaleźć mieszkanie z nowiuteńkim piekarnikiem, bo w poprzednim gdzie mieszkaliśmy 6 lat piekarnik piekł a raczej przypalał od spodu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze zazdroszczę :) my mamy w mieszkaniu gazowy, który grzeje tylko od spodu, w dodatku nierównomiernie i trzeba bardzo uważać by nie przypiec spodu ;/

      Usuń
  12. Wygląda bosko! Ja też przymierzam się żeby ją zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie:) Ja nie mam Lidla w pobliżu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat mieszkam w pobliżu wszelkich marketów, Lidl, Biedronka, Netto, Tesco i Carrefour, mogę oddać jeden ;>

      Usuń
  14. Ale mi narobiłaś smaka...mimo, że ostatnimi czasu już patrzeć nawet nie mogę w stronę francuskiego ciasta to chętnie bym Ci ukradła kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasta francuskiego tam prawie nie czuć :D trzeba było wpaść na obiad;)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. chcesz to Ci wyślę kawałek do Goleniowa;>

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać jak Wam wyszło i czy smakowała! :)

      Usuń
  17. O Boże, ale narobiłaś mi smaka. Wygląda nawet lepiej niż Pascalowa;)

    OdpowiedzUsuń
  18. mmmmmmmmm! więcej nic nie powiem :D

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda przepysznie! ja teraz bardzo cierpię bo nie mamy w tym mieszkaniu w ogóle piekarnika:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życie bez piekarnika albo ze słabym piekarnikiem to nie życie ;) co prawda nie jestem jakimś mistrzem kulinarnym, ale nie mam nawet pola do popisu i nie mogę się uczyć nowych rzeczy bo to naprawdę mega wyzwanie! już się nie mogę doczekać własnej kuchni. choćbym miała jeść na podłodze, piekarnik będzie z prawdziwego zdarzenia! ;)

      Usuń
  20. Też dziś to zrobiłam na obiad ;) - pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszyscy w Lidlu wczoraj składniki kupowali ;>

      Usuń
  21. przepis do wypróbowania na 100%, od samego patrzenia na zdjęcie ślinka mi cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  22. też mam piekarnik z numerkami od 1-8 i mam do tego oznaczenia temperatur które były w instrukcji więc podam Ci może Ci się przyda:) mam spisane na kartkę i przylepione na lodówkę więc zaczynam:
    1- 150 stopni C
    2- 165 stopni C
    3- 180 stopni C
    4- 195 stopni C
    5- 210 stopni C
    6- 225 stopni C
    7- 240 stopni C
    8- 255 stopni C
    mam nadzieję że Ci się przyda ;)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo dzięki ;)))
      W takim razie nasza tarta była w piekarniku prawie godzinę w temperaturze 240, LOL :D z tym,że ten piekarnik jest gazowy i grzeje tylko od dołu :<

      Usuń
    2. mój też jest gazowy i niestety tylko od dołu piecze co nie jest zbyt dobre w przypadku ciast itp ale mimo wszystko jakoś radzić sobie trzeba!:)

      Usuń
  23. Wygląda pysznie :) Ja mam zawsze problem ze spodem, bo nigdy się nie dopieka pod wpływem farszu :/

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj, ładnie Wam to wyszło! Szczerze mówiąc, to wygląda trochę jak pizza:) na początku jak usłyszałam reklamę , myślałam, że to przepis na ciasto :D (pewnie miałam takie skojarzenie, bo łasa na słodycze jestem):D
    Spóźnione smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D no u Pascala wyglądało to trochę inaczej, ale grunt, że wyszło dobre :D

      Boszzz, słodycze = mój największy nałóg, co zresztą widać:D

      Usuń
  25. Może warto najpierw podpiec sam spód a później dodać farsz :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak robiłam :D gotowanie nie jest mi obce. Chodzi o to, że to ciasto później "moknie".

      Usuń
    2. Anonimowy W 'prawdziwej' tarcie, gdzie ciasto robi się samodzielnie, owszem - podpieka się spód. W przypadku ciasta francuskiego raczej nie jest to dobry pomysł. Ono i tak się dość mocno przypiekło zanim góra się ścięła więc sądzę, że przypieczone wcześniej w końcowym efekcie byłoby spalone na wiór ;)

      Ramelle a z jakimi składnikami robiłaś? :) Czasami jak jest dużo 'mokrych' to niestety tak się dzieje. Niestety nie mam pojęcia co z tym zrobić:)

      Usuń
  26. Wygląda pysznie! A do piekarników i ja nie mam szczęścia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już się nie mogę doczekać własnej kuchni!!

      Usuń
  27. jestes ze szczecina ??????/ ja z okolic :P kurde juz dosyc dlugo cie obserwuje i nie wiedzialam ! ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano jestem ;) Tzn. nie pochodzę stąd, ale mieszkam tu już ładnych parę lat:)

      Usuń
    2. trzeba zrobic jakies spotkanie szczecina i okolic ! :P buzioleee

      Usuń
  28. Ojej, ale mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  29. wygląda cudownie, a ja nie zdążyłam zrobić, no nic może przepis z tego tygodnia mi się uda;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Aż mnie zaczęło ssać w żołądku. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda i brzmi przepysznie! Absolutnie "moje" smaki!

    OdpowiedzUsuń
  32. moim zdaniem wyglada przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Też ją dzis zrobiłam :) Wyszła pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda i brzmi prze genialnie, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyglada przepysznie i na pewno tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  36. nie widzialam wczesniej tego przepisu .....musze sprobowac ja zrobic. Super dzieki za udostepnienie jej ponownie. :)

    OdpowiedzUsuń

_________________________________________________

Masz do mnie jakiekolwiek pytanie? Zadaj je proszę pod najnowszym wpisem. :-)

Wszystkie komentarze zawierające autopromocję i aktywne linki reklamowe nie będą publikowane. Dotyczy to również marketingu szeptanego uskutecznianego przez firmy (w tym także niezwiązane z tematyką bloga).

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad! ♡
Pozdrawiam serdecznie,
Agu
__________________________________________________