Agu w kuchni: szybka tarta z łososiem, mozzarella i pomidorami wg Pascala

napisała
Ostatnio Lidl bardzo głośno reklamuje Pascala i Okrasę. W gazetkach i na stronie kuchnialidla.pl są dostępne są ich przepisy. Za nami bardzo długo chodziła Pascalowa tarta i dziś się w końcu za nią zabraliśmy. Było to nie lada wyzwanie ponieważ nasz piekarnik pozostawia wieeele do życzenia i naprawdę ciężko upiec w nim cokolwiek. Niestety, przez 6 lat mieszkania w Szczecinie, kilku przeprowadzkach, nie mam szczęścia do mieszkań z dobrze wyposażonymi kuchniami, w szczególności w piekarniki właśnie…:(
 No, ale spróbowaliśmy i nawet coś z tego wyszło. Tarta spędziła w piekarniku dwa razy więcej czasu niż powinna, lekko się z kilku stron przypiekła, ale koniec końców wyszło pysznie. Może nie prezentuje się tak pięknie jak w wydaniu Pascala, ale smakuje nam obojgu i już połowy blachy nie ma. ;)

        SKŁADNIKI:
  • 200g ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 100ml śmietany 30%
  • 2 pomidory, sparzone, bez skórki, obowiązkowo bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę
  • 150g łososia wędzonego
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • dwa opakowania mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka by rozwałkować ciasto
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone)
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotowujemy  pomidory. Parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę usuwając gniazda. Odstawiamy na bok. Przygotowujemy miskę. Wbijamy jaja, dodajemy śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Uważajcie z solą bo łosoś jest słony. Formę do ciasta smarujemy masłem. Schłodzone ciasto francuskie wałkujemy na blacie z obu stron posypanym mąką. Ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy formę ciastem, starannie dociskając je do brzegów i dna. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Odcinamy wystające brzegi ciasta. Możemy formę wstawić do lodówki bądź zamrażalnika by uzyskać lepszy efekt (ja tego nie robiłam). Na cieście wykładamy łososia na przemian z mozzarella pokrojoną w paski. Następnie dodajemy pomidory i zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Dodajemy parę listków bazylii. 
Zaleca się pieczenie w temperaturze 160C z termoobiegiem lub 180C w przypadku góra-dół, przez około 25min, tak by śmietana i jajka się ścięły. My piekliśmy prawie godzinę gdyż nasz piekarnik posiada jedynie regulację temperatury od 1-8 (wtf?:D) i nie ma żadnych dodatkowych opcji. Poza tym piecze nie równo! :D
Smakowało i mam ochotę na więcej. Jutro wersja z pieczarkami, na prawdziwym cieście. ;> Zobaczymy czy piekarnik podoła. :D
A teraz zabieram się za swoje ciuchy, których jest zdecydowanie za dużo i wystają z każdego kąta. Dokupiłam sobie kartony i muszę to wszystko przeorganizować. Później postaram się dodać jeszcze recenzję cieni w kremie od Essence. Można je dostać teraz w fajnych cenach więc być może wpis komuś pomoże. :)
Pozdrawiam!
Agu
71 komentarzy
0

Zobacz także

71
Dodaj komentarz

avatar
39 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Joanna MarekSouthgirlDiunaHelkaMarie Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Alieneczka
Gość

wygląda i pewnie smakuje przepysznie :))

beautyhairandfashion
Gość

Mniam, cudownie wygląda <3

martu0x
Gość

Wygląda smakowicie, mmm :)

Anonimowo
Gość

Alieneczka, beautyhairandfashion, martu0x cieszę się bo była robiona naprawdę z ciężkim sercem! ;)

Zielone Serduszko
Gość

Wygląda przepysznie! :) Wpadam na obiad!

Anonimowo
Gość

już myśleliśmy, że nie wyjdzie bo środek za cholerę nie chciał się ściąć;) ale warto było się pomęczyć:D smakuje naprawdę nieźle! i mówię to ja, która za łososiem nie przepada:D
zapraszam! ;) jest jeszcze pół :D

Zielone Serduszko
Gość

A ja łososia uwielbiam w każdej postaci! Szczególnie pieczonego przez mojego (mam nadzieję) przyszłego teścia i wędzonego z sosem koperkowym, mojej mamy. Palce lizać! :)

Anonimowo
Gość

ja za rybami ogólnie średnio, zapachu nie lubię :) a wiem, że zdrowe i powinno się jeść często :> ale nie umiem się przekonać

Kamyczek
Gość

to musiało być pyszne :D

Anonimowo
Gość

:D

Sonnaille
Gość

Wygląda cudnie!
Już wiem co zrobię w najbliższym czasie na obiad. :)

Anonimowo
Gość

polecam!

Świat Wery
Gość

ojej ale pyszności, powiem szczerze, że nigdy nie jadłam jeszcze tarty :O

Anonimowo
Gość

Wera, ja wczoraj pierwszy raz ;> choć to i tak nie do końca prawdziwa tarta bo spód nie taki jak trzeba;)

MuStories
Gość

wygląda i zapewne smakuje wspaniale- wszystkie składniki ubóstwiam:) brawo!

Anonimowo
Gość

ja za łososiem to tak średnio, ale w tym połączeniu do gustu mi przypadł ;)

Megalaska
Gość

mniam zrobilas mi apetytu, ide cos zjesc :D uwielbiam łososia i wszystko co z nim zwiazane :)

u mnie nowy wpis :)

Anonimowo
Gość

a ja zupełnie na odwrót :D ale tutaj łosoś smakował mi wyjątkowo ;>

Obsession
Gość

wygląda FANTASTYCZNIE! i na pewno tak tez smakuje :)

Anonimowo
Gość

cieszę się :D bo w pewnym momencie jak zerkałam do piekarnika, byłam przekonana, że się nie upiecze…ale na szczęście się udało!

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Wygląda niesamowicie przepysznie, mimo że nie znoszę łososia :)

Anonimowo
Gość

ja też wielką fanką nie jestem, ale tu się komponuje znakomicie :)

Cassidy
Gość

Cudownie wygląda, i chociaż ryby nie należą do moich ulubionych pokarmów, chyba zrobię tę tartę. Aż ślinka cieknie.

Anonimowo
Gość

no to witaj w klubie, też średnio lubię ryby ;)

iwona ja
Gość

mniam ale ucztę mieliście. Mi tym razem udało się znaleźć mieszkanie z nowiuteńkim piekarnikiem, bo w poprzednim gdzie mieszkaliśmy 6 lat piekarnik piekł a raczej przypalał od spodu:)

Anonimowo
Gość

szczerze zazdroszczę :) my mamy w mieszkaniu gazowy, który grzeje tylko od spodu, w dodatku nierównomiernie i trzeba bardzo uważać by nie przypiec spodu ;/

nikki
Gość

Aż się głodna zrobiłam :P

Anonimowo
Gość

;)

ewwwa
Gość

Wygląda bosko! Ja też przymierzam się żeby ją zrobić;)

Anonimowo
Gość

polecam!!

Dorota
Gość

Wygląda pysznie:) Ja nie mam Lidla w pobliżu:(

Anonimowo
Gość

ja akurat mieszkam w pobliżu wszelkich marketów, Lidl, Biedronka, Netto, Tesco i Carrefour, mogę oddać jeden ;>

LaNińa
Gość

Ale mi narobiłaś smaka…mimo, że ostatnimi czasu już patrzeć nawet nie mogę w stronę francuskiego ciasta to chętnie bym Ci ukradła kawałek ;)

Anonimowo
Gość

ciasta francuskiego tam prawie nie czuć :D trzeba było wpaść na obiad;)

Racja Pielęgnacja
Gość

Wygląda pysznie, aż zgłodniałam!

Anonimowo
Gość

chcesz to Ci wyślę kawałek do Goleniowa;>

Agi
Gość

My robimy jutro :)

Anonimowo
Gość

koniecznie daj znać jak Wam wyszło i czy smakowała! :)

jolkag78
Gość

O Boże, ale narobiłaś mi smaka. Wygląda nawet lepiej niż Pascalowa;)

Anonimowo
Gość

dzięki :D

Anonimowy
Gość
Anonimowy

mmmmmmmmm! więcej nic nie powiem :D

Anonimowo
Gość

:D

Cosmetics Freak
Gość

wygląda przepysznie! ja teraz bardzo cierpię bo nie mamy w tym mieszkaniu w ogóle piekarnika:(

Anonimowo
Gość

życie bez piekarnika albo ze słabym piekarnikiem to nie życie ;) co prawda nie jestem jakimś mistrzem kulinarnym, ale nie mam nawet pola do popisu i nie mogę się uczyć nowych rzeczy bo to naprawdę mega wyzwanie! już się nie mogę doczekać własnej kuchni. choćbym miała jeść na podłodze, piekarnik będzie z prawdziwego zdarzenia! ;)

magda12022
Gość

Też dziś to zrobiłam na obiad ;) – pychota!

Anonimowo
Gość

wszyscy w Lidlu wczoraj składniki kupowali ;>

Pigeons Beauty
Gość

przepis do wypróbowania na 100%, od samego patrzenia na zdjęcie ślinka mi cieknie!

Anonimowo
Gość

polecam spróbować :>

Karolina
Gość
Karolina

też mam piekarnik z numerkami od 1-8 i mam do tego oznaczenia temperatur które były w instrukcji więc podam Ci może Ci się przyda:) mam spisane na kartkę i przylepione na lodówkę więc zaczynam:
1- 150 stopni C
2- 165 stopni C
3- 180 stopni C
4- 195 stopni C
5- 210 stopni C
6- 225 stopni C
7- 240 stopni C
8- 255 stopni C
mam nadzieję że Ci się przyda ;)pozdrawiam!

Anonimowo
Gość

ooooo dzięki ;)))
W takim razie nasza tarta była w piekarniku prawie godzinę w temperaturze 240, LOL :D z tym,że ten piekarnik jest gazowy i grzeje tylko od dołu :<

Karolina
Gość
Karolina

mój też jest gazowy i niestety tylko od dołu piecze co nie jest zbyt dobre w przypadku ciast itp ale mimo wszystko jakoś radzić sobie trzeba!:)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Wygląda pysznie :) Ja mam zawsze problem ze spodem, bo nigdy się nie dopieka pod wpływem farszu :/

lacquer-maniacs
Gość

Oj, ładnie Wam to wyszło! Szczerze mówiąc, to wygląda trochę jak pizza:) na początku jak usłyszałam reklamę , myślałam, że to przepis na ciasto :D (pewnie miałam takie skojarzenie, bo łasa na słodycze jestem):D
Spóźnione smacznego!

Anonimowo
Gość

:D no u Pascala wyglądało to trochę inaczej, ale grunt, że wyszło dobre :D

Boszzz, słodycze = mój największy nałóg, co zresztą widać:D

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Może warto najpierw podpiec sam spód a później dodać farsz :>

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Oczywiście, że tak robiłam :D gotowanie nie jest mi obce. Chodzi o to, że to ciasto później "moknie".

Anonimowo
Gość

Anonimowy W 'prawdziwej' tarcie, gdzie ciasto robi się samodzielnie, owszem – podpieka się spód. W przypadku ciasta francuskiego raczej nie jest to dobry pomysł. Ono i tak się dość mocno przypiekło zanim góra się ścięła więc sądzę, że przypieczone wcześniej w końcowym efekcie byłoby spalone na wiór ;)

Ramelle a z jakimi składnikami robiłaś? :) Czasami jak jest dużo 'mokrych' to niestety tak się dzieje. Niestety nie mam pojęcia co z tym zrobić:)

bloGosia
Gość

Wygląda pysznie! A do piekarników i ja nie mam szczęścia ;-)

Anonimowo
Gość

Ja już się nie mogę doczekać własnej kuchni!!

Kasia
Gość

jestes ze szczecina ??????/ ja z okolic :P kurde juz dosyc dlugo cie obserwuje i nie wiedzialam ! ;o

Anonimowo
Gość

Ano jestem ;) Tzn. nie pochodzę stąd, ale mieszkam tu już ładnych parę lat:)

Kasia
Gość

trzeba zrobic jakies spotkanie szczecina i okolic ! :P buzioleee

Ave
Gość

Ojej, ale mi smaku narobiłaś!

Beauty in English
Gość

wygląda cudownie, a ja nie zdążyłam zrobić, no nic może przepis z tego tygodnia mi się uda;)

zoila
Gość

Aż mnie zaczęło ssać w żołądku. Wygląda przepysznie!

Ev
Gość

Wygląda i brzmi przepysznie! Absolutnie "moje" smaki!

Marie
Gość

moim zdaniem wyglada przepysznie!!

Helka
Gość

Też ją dzis zrobiłam :) Wyszła pyszna!

Diuna
Gość

wygląda i brzmi prze genialnie, na pewno skorzystam z przepisu :)

Southgirl
Gość

Wyglada przepysznie i na pewno tak samo smakuje :D

Joanna Marek
Gość

nie widzialam wczesniej tego przepisu …..musze sprobowac ja zrobic. Super dzieki za udostepnienie jej ponownie. :)